глупост

глупост
същ. - безсмислица, нелепост, абсурд
същ. - безумие, плиткоумие, тъпоумие, гламавщина
същ. - лудост, неблагоразумие, безразсъдство
същ. - безвкусица, нескопосана работа, буламач
същ. - глупаво твърдение, неразумна постъпка
същ. - безсмисленост, несериозност

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • буйство —   глупост; безумие; лудост …   Църковнославянски речник

  • абдеритизам — (грч Abderitai) глупост, ограниченост …   Macedonian dictionary

  • алогија — (грч alogia) неразумност, бесмислица, глупост …   Macedonian dictionary

  • апсурд — (лат absurdum) она што е спротивно на здравиот разум, бесмислица, глупост …   Macedonian dictionary

  • афанија — (грч aphaneia) глупост, бесмислица …   Macedonian dictionary

  • бул — (анг. bull) 1. зоол. бик 2. фиг. недоделканост, глупост 3. забелешка или кратка приказна кај која шеговитата поента е во тоа што и недостига доследност на главната мисла 4. Џон Бул (анг. John Bull) олицетворение на англискиот народ како целост,… …   Macedonian dictionary

  • гаф — (фр. gaffe) 1. грешка, непретпазливост, невнимание, нетактичност 2. глупост, непромисленост глупава, погрешна постапка …   Macedonian dictionary

  • нонсенс — (лат. non sensus) нешто што нема никаква смисла, бесмислица, глупост …   Macedonian dictionary

  • симплицизам — (лат. simplex едностран) 1. претерана, крајна упростеност 2. едноставност, простодушност 3. сведување на сложените појави на само еден нивни фактор заради толкување 4. душевна ограниченост, глупост примитивност …   Macedonian dictionary

  • симплицитет — (лат. simplicitas) 1. едноставност, простота 2. наивност, простодушност, природност 3. ограниченост, глупост …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”